Фирма за мебели Дриймс - Бургас
Мебели в БургасEnglishРуский

Минималистичните мебели – големият шанс за малките пространства в жилището

През далечната 1992 год. Швеция спечели домакинството на европейското първенство по футбол. Тогава практичните шведи изпратиха едно необичайно послание към целия свят, което гласеше. "Малкото е красиво". Сигурно се чувствате странно, че попадате на футболни мотиви в сайт на мебелна фирма. Спокойно, не ви предлагам монография за производство на футболни врати. Просто ви предлагам да поразмишляваме за големите възможности на "малките" неща. Позволих си да поместя в корпоративния блог на нашата фирма едно интервю по темата, което наскоро ми беше взето от особено напорист репортер. Разговорът ни беше посветен на "минималистичните мебели". Може би не сте се замисляли, но този тип обзавеждане на дома или на офиса става все по-предпочитано. Ще се радвам, ако споделите вашите виждания по темата, а аз ви обещавам, че ще направя всичко възможно да отговоря на вашите въпроси.
С уважение: Деян Желев


Мода или трайна тенденция е „минималистичното обзавеждане” на дома?

Мисля , че по-скоро трябва да разглеждаме “минималистичния стил” на обзавеждане като трайна тенденция, дори необходимост. Всички добре познаваме жилищата, обзаведени според традициите на “миналия век”, т.е стаи пълни с мебели, без достатъчно светлина и простор. Съгласете се, че без свободно пространство и светлина човек се чувства доста тягостно. Но тенденциите в строителството са към все по- малки жилища.

Какво налага избора на този вид мебелен дизайн?

Да се чувстваш добре в дома си. Но все пак трябва да разделим избора на две.
При купуването или построяването на къща или достатъчно голям апартамент , където има необходимата площ за нужните помещения , всичко се случва по- лесно и е въпрос на личен избор. Дали ще превърнеш дома си в склад за мебели или ще заложиш на “минималистичния дизайн”, т.е добре осветени помещения /по възможност с повече източници на естествена светлина/ , избор на подходящи тонове на цветове , мазилки , декорации , естествен камък, както и необходимите мебели , които е желателно също да бъдат добре осветени. С други думи : нека се постараем природата да влезе в нашия дом.
За жилищата с по- малка площ, а те стават все повече, “минималистичното обзавеждане” е необходимост. Освен това , както споменах за избора на тонове и др. , тук е важно, за да имаме усещане за простор, мебелите да бъдат съобразени с помещението.

С какви качества се отличават мебелите от минималистичния стил на обзавеждане. Не би ли трябвало те да са многофункционални?

От една страна те трябва да са добре подбрани като пропорция в пространството, за да постигнем хармония в нашия дом. От друга страна при по-малките пространства трябва да се търси и многофункционалност , например имаме една стая, в която трябва да готвим и да прекарваме свободното си време, да спим , както и да имаме нужните мебели. Изборът ни е мебели, които се трансформират според нуждите ни. Например секция с вградено падащо легло, което през деня е прибрано, като с подобно решение имаме достатъчно място за други наши занимания. В кухнята можем да си направим барплот , който да изпълнява и ролята кухненска маса.

Какви материали използвате във вашата компания, за да произведете подобни мебели?

Материалите които използваме са МДФ и всички видове ламинирано ПДЧ. В последно време залагаме предимно на МДФ с лаково покритие във варианти гланц при цветното боядисване и мат , полумат и гланц при фурнированият МДФ. Освен това ние използваме качествен обков и механизми.

Винаги в разговор с производител се стига и до въпроса за цената. По-скъпи ли са минималистичните мебели от конвенционалните?

Вижте , тук трябва да отворя скоба: при сериините/конвенционални/ мебели , освен прилична визия се търси и ниска себестойност. Ниската себестойност се постига с по- пестеливи конструкции и по- евтини материали. Например ПДЧ с дебелина 16мм. ,12мм., 8 мм., кантове 0,5 мм., евтини панти, ролкови водачи и механизми, както и покритието на плоскостите може да бъде заменено от ламинирано на хартиено. Серийните мебели също могат да бъдат с минималистичен дизайн.
При бутиковите мебели цената е важна донякъде. Даже бих казал, че клиентът сам определя цената в зависимост от своите желания. Ние можем да му предложим по- богат избор на материали, цветове и механизми , както и по- различна визия и здравина на неговите мебели. След оглед на помещенията разработваме 3D проект , който бива обсъждан с клиента. Определяме разположението и пропорциите на мебелите така, че те да стоят добре в неговия дом.
За какво трябва да се подготвят клиентите, които са решили на радикална промяна и искат да обзаведат апартамента или къщата си с такива мебели?
На радикална промяна в начина им на живот. Факт е, че ако човек има желание да осъществи мечтите си, намира начина. Трябва да бъде готов и за друга гледна точка.

Колко позиции с минималистични мебели имате във вашата продуктова листа и какво се търси най-често на пазара?

Стремим се всички наши мебели да бъдат красиви, функционални и здрави. Забелязвам трайна тенденция в търсенето на падащи легла и гардероби с плъзгащи врати.

Може ли да дадете пример от практиката си за някакво ограничено пространство в дом или офис, което сте „уплътнили” и приобщили към жилищната площ чрез минималистични мебели?

Примерите са много , но ще Ви дам само няколко:
Трябваше да изработим кухненски кът с дължина на стената 2,60 м. Обособихме зони за складиране на продукти, включително с вграден хладилник, зона за миене с двукоритна мивка, мелница за отпадъци, дозатор за течен сапун и съдомиялна машина. Фурната и микровълновата печка вградихме в шкаф тип „колона”, а стъклокерамичния плот и аспиратора изнесохме на островен барплот, който направихме така, че размерите му да позволят да се използва освен за готвене и за кухненска маса.
В апартамент с площ около 60 кв.м., в който имаше всекидневна с кухненски кът и трапезария , отделно една спалня , успяхме във всекидневната да осигурим и място за спане на родителите, като използвахме падащо легло, вградено в секция.
Изобщо се стремим да използваме всяка ниша или кътче, като ги трансформираме в портманта , килери , етажерки за книги, дрешници, „мокри помещения” и др., за да няма излишни или нефункционални пространства.

Каква е вашата експертна оценка, струва ли си да се заложи на „минималистичните” мебели като стил на обзавеждане?

Зависи до колко клиентите са склонни да се вслушат в съветите, които им даваме. Има и клиенти, които идват при нас с много добри идеи. Желанието ни е чрез нашите мебели да създадем на всеки клиент пространство, където той и неговото семейство се чувстват добре, където за тях всичко е удобно, практично и функционално. Усмивките на хората след като завършим дадения проект са моят най-голям стимул.


Коментари (0)   |   Прочетете цялата статия »
Бъдещето принадлежи на еко мебелите

В какво се изразяват „зелените” или „еко” тенденциите в дизайна и производството на мебели?

Специфичното при този вид мебели е това, че поради естеството на материалите, да речем рециклирана хартия, получаваме възможност да постигнем форми, близки до онези в природата. Представете си например, че сядате в стол или пейка, които направо ви обгръщат. Подобен ефект е трудно постижим с ,условно казано, „конвенционалните” мебели. В интерес на истината в момента „еко мебелите” все още намират ограничено приложение в нашия бит. Една от причините е това, че технологиите за тяхното произвоство не са достатъчно добре развити у нас.

Какви материали се използват при производството на различните модели „еко”мебели?

Материалите включват широк спектър от възможности. Освен естествената суровина от всякакъв вид дървесина, могат да намерят приложение и немалко отпадъчни материали. Например може да се използват отпадъчна хартия, стъкло и още какво ли не...

А каква е степента на тяхната устойчивост и в състояние ли са да заместят пълноценно „конвенционалните” мебели, с които сме свикнали?

В момента технологиите за производство на този вид мебели от рециклирани материали не са достатъчно добре развити и това ограничава възможността на клиентите да се предлага цялата гама от мебели, които покриват нуждите и изискванията на едно домакинство. Що се отнася до тяхната устойчивост и здравина, мога да гарантирам, че на българския пазар вече има продукти, които не отстъпват по своите показатели на мебелите, които познаваме. Ще ви дам един пример. Вече не е някаква сензация да се произведе вана от дърво. Тя не е по-лоша от каквито и да е било еквиваленти от други материали. Сигурен съм, че в близко бъдеще в Европа и в България „еко” мебелите ще бъдат приети толкова нормално, колкото и стандартните.

Дали това е модна прищявка или необратима тенденция, с която производители и клиенти ще трябва да се съобразяват в следващите години?

Искрено се надявам, че „еко” мебелите не са модна прищявка. Природата все по-ясно ни подсказва, че не ние трябва да се притесняваме за нея, защото тя...прощавайте за грубия израз, но тя ще ни „измете” от планетата Земя, когато си поиска. По-скоро трябва да се притесняваме за нас и за бъдещите поколения. Опазването на природата трябва да се превърне в основна цел на всички, ако искаме да се радваме дълги години на найните блага. Затова и отговорността пред нашия бранш е много голяма и ние трябва да направим нашия принос като разработваме все по-усърдно повече мебели от „еко” материали.

Каква е цената на това удоволствие да се мебелират домовете ни по един „природосъобразен” начин?

Към момента цените на „еко” мебелите са високи.

Какво ги прави по-скъпи от останалите?

Факт е това, че у нас няма достатъчно производители на „еко” материали за мебелния бранш. Ламинирано „ПДЧ” можеш да си купиш от всеки магазин или склад, но „еко” материал не. Освен това не бива да забравяме, че разделното събиране на отпадъчните материали в България и тяхното рециклиране все още са много скъпи процеси.

Смятате ли, че българският, респективно бургаският пазар е готов за навлизането на „еко” мебелите? Например ваши клиенти търсят ли подобни?

Към момента няма някакво голямо търсене на „еко” мебели, защото няма и почти никакво предлагане. Може би трябва да изключим спекулациите по тази тема. Аз обаче съм сигурен, че в тази сфера има потенциал и с подходящо предлагане може да се постигне и подобаващо търсене.

С какви „еко” предложения „мебели Дриймс „ може да изненада почитателите на „зелените” идеи, т.е дали вече разработвате „еко” мебели за онази част от вашите клиенти, които са готови да експериментират?

Всъщност ние и в момента предлагаме на нашите клиенти екологично чисти продукти като кухненски плотове от масивна дървесина / дъб , бук , орех , череша/. Те са обработени с растително масло вместо с лак. Също така използваме в производството водоразтворими лакове, които са по- безопасни от стандартните, както за клиента така и за човека, който борави с тях.
Да се създаде екологично чист продукт и да се внедри в производство е много бавен процес . С удоволствие мога да споделя, че в „Мебели Дриймс” вече разработваме такъв модел , така че в близко бъдеще клиентите, които са последователи на „ еко” мебелите, ще получат възможността му се насладят.

Да очакваме ли в скоро време ваната от дърво или гардеробът от пресован картон да станат задължителна част от модерното жилище на бургазлията?

Не е сериозно да се ангажирам с точен срок за подобна промяна в нагласите, а освен това не мисля, че това е най-важният въпрос. Важното е да се стремим около нас и в нашия дом да има колкото се може повече екологично чисти продукти. Това ще бъде едно добро начало


Коментари (0)   |   Прочетете цялата статия »
Креативни мебели

Всяка жена се опитва да трансформира дома си, като хем иска да го направи удобен и уютен, хем и красив. Модата и условията на живот се променят с времето. Сега има много начини да преобразите вашият дом. Вижте подборка на най-нестандартните и странни мебели, които ще направят интериора на дома ви уникален и неповторим.

Дизайнерът Dzmitry SAMAL притежава богато културно наследство и е известен със своите смели и креативни проекти. Представям ви негова колекция мебели, която наистина привлича вниманието. Въпреки, че мебелите от тази колекция пресъздават частите на човешкото тяло, те могат да се използват с ясно определена цел във всеки дом.

Ако поне за миг си представите, че това са пухкавите устни на Анджелина Джоли ще изпитате голямо удоволствие и блаженство, излежавайки се на атрактивния червен диван във формата на женски устни.

Коментари (0)   |   Прочетете цялата статия »